Majske aktivnosti

Majske aktivnosti

Lijepe uspomene, nova znanja, prijateljstva, tople i nježne emocije, mostarski volonteri i djeca projekta Stariji brat, starija sestra, ponijeli su i sa majskih zajedničkih aktivnosti.

„Naše zajedničko stablo“ naziv je kreativne radionice koja je nastala i realizovana kao produkt ideje izrade zajedničkog stabla osme generacije učesnika projekta SBSS.

Aktivnost je rezultirala ostvarenju vlastitih kreativnih potencijala djece i volontera te osnaživanju prijateljstva.

………

Jedna od osnovnih aktivnosti programa projekta SBSS u Mostaru, usmjerena je i na profesionalni razvoj volontera, odnosno na njihovo osnaživanje uloge koju imaju u životu djeteta za vrijeme zajedničkih aktivnosti. U tom segmentu, za volontere je organizovana supervizija s ciljem pružanja podrške i smjernica volonterima, kako da se na pravi način odnose prema svom „mlađem bratu/sestri“, kako da postave zdrave granice prema svojim korisnicima/djeci i prema njihovim roditeljima te da osvijeste sliku o sebi i svojim kapacitetima.

Supervizijski susret, kao oblik daljnje podrške, edukacije i nadzora volontera, najznačajnije utiče na povećanje kvalitete provođenja volonterskih aktivnosti. On utiče na poboljšanje kompetencija u obavljanju volonterske pozicije, prepoznavanje i nošenje s teškoćama, diskusiju o zadacima i odgovornosti, te praćenje učinkovitosti.

………..

Djeca i volonteri Projekta stariji brat, starija sestra iz dvije organizacije, SOS Porodičnog centra i  Centra za psihološku podršku Sensus , inače partnerske Organizacije u realizaciji Projekta “Stariji brat, starija sestra”, 14.5.2017. godine boravili su na izletu. Posjećena je Farma u okolini Mostara, a u posebno uređenom prostoru, svi su uživali. Predivno majsko prijepodne, djeca su iskoristila za igru, a posjeta je iskorištena i  za upoznavanje o brizi za životinjama, kako ih hraniti, čistiti, te o ishrani životinja.

Sama posjeta bila je dobro osmišljena, a u pauzi igre, djeca i volonteri uživali su u domaćim specijalitetima, koje je pripremio domaćin. Sve u svemu, susret volontera i djece, sve je razveselio, pa s nestrpljenjem očekujemo novo druženje.

Dio atmosfere sa zajedničkih majskih druženja možete pogledati na priloženim slikama.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *