Minut do pobjede

Minut do pobjede

Volonteri/ke SOS Društvenog centra su subotu (24. marta) sa svojom mlađom braćom i sestrama proveli u igri i zabavi. Naspavani i odmorni našli smo se u najljepšem periodu dana u našem Centru. Iako je sedmica bila hladna i tmurna, subota je bila baš kao i ova priča: sunčana i vesela.

Naše druženje smo započeli igrom Moje ime – tvoje ime, te uz ritam i pokrete ruku izgovarali svoja imena. Pošto nam muzikalnost i nije jača strana, zaključili smo da nas je ova aktivnost razveselila i nasmijala. U istom raspoloženju smo prošli i kroz sljedeću aktivnost Prenošenje pokreta i zvuka, pa smo osmišljavali šašave pokrete i zvukove, oponašali jedni druge i, čini mi se, još više se ismijali. Uslijedila je glavna aktivnost, a to je grupa odabranih igara u svijetu poznatih pod nazivom Minute to win it (Minut do pobjede). Bodove nismo pisali, ko je bolji nismo pamtili, naš cilj je bio da se zabavimo i da uživamo. Navijali smo, skakali, trudili se, smijali se (opet) i imali aktivne pauze. Naime, poslije igre ili dvije pravili smo pauzu na kojoj se pripremao materijal za narednu igru, a učesnici su mogli da se okrijepe grickalicama i sokovima. Ali to nije bila obična pauza, jer ne možete vjerovati kakvu zabavu napravi par balona.

A čega smo se igrali sve? Pa za početak, prenosili smo slamkama bombone iz tanjirića u čašu. To nije bio kraj igre, sljedeći zadatak je bio da pojedemo bombone iz svoje čaše, što je bilo stvarno naporno. Sortirali smo šarene pufnice u čaše označene odgovarajućim bojama, rušili čaše napuhanim balonima, gradili i razgrađivali kule od  velikih plastičnih čaša i hodali sa balonom između koljena što brže. Sve igre su bile popraćene ovacijama, bodrenjem, skakanjem i smijehom. Vježbali smo brzinu, preciznost, i koncentraciju i pokazali odličan timski duh!

Volonterka Emina je izjavila: „Meni je bilo baš prelijepo! Svidjelo mi se što smo se družili zajedno, malo bolje upoznali, a igre su mi bile prezabavne. Trebali bi češće organizirati ovakve radionice.“

Nakon igara neki su otišli kući, a mi umjetnici smo ostali da pravimo cvijeće od papira. Uz rezanje, savijanje i lijepljenje papira, razgovarali smo, šalili se i pomagali jedni drugima. Ova opuštajuća aktivnost je donijela divan proizvod: osam prekrasnih šarenih cvjetova. Na kraju smo zajedno raspremili prostor i shvatili kako nam je prebrzo prošlo vrijeme i kako smo uživali u zajedničkom druženju. Kako ćemo provesti naredno druženje ne znamo, ali znamo da se već radujemo i jedva čekamo!

Kožljak Adrijana

  • 15
    Shares


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *