Šta se to dešava u SOS Društvenom centru?

Šta se to dešava u SOS Društvenom centru?

Već u septembru Ružica i njena mlađa seka su posjetile Pionirsku dolinu i tako obilježile nastavak druženja i u ovom ciklusu. Njihov primjer su slijedila ostala starija i mlađa braća i sestre koji su dio projekta „Stariji brat, starija sestra“ godinu ili više, pa je mjesec oktobar bio ispunjen pričama o doživljajima sa raspusta i već je uveliko stvarao nove uspomene. Ali, to je bio tek početak.

U oktobru je osam volonterki prošlo uvodnu edukaciju. Ubrzo su se upoznale sa svojom mlađom braćom i sestrama, a u decembru su već zajedno bili na našoj prvoj radionici. Radionica je održana 10. decembra 2016. godine u prostorijama SOS Društvenog centra Hermann Gmeiner. Pravili smo čestitke u obliku snježnih kugli, ukrašavali i jeli domaće keksiće i mnogo plesali i pjevali zajedno sa našim prijateljima/cama, mladim volonterima/kama iz Amerike. To je bio jako poseban dan jer je Majinoj mlađoj sestri bio rođendan. Njih dvije su „sasvim slučajno“ došle zadnje na radionicu, a naša vesela družina ih je dočekala sa balonima, rođendanskom pjesmom, porukom iznenađenja i malim znakom pažnje. Volonterka Maja je izjavila: Proslavili smo rođendan moje mlađe sestre na spektakularan način! Djevojčica jejednom riječju presretna. Od iznenađenja, preko pjevanja pjesmice za rođendan i plesa, pažnja joj je itekako prijala, posebno jer nikad ranije nije bila u situaciji da ovako proslavi rođendan. Hvala i u moje ime za njen osmijeh!

Nekoliko dana nakon toga, održana je i druga edukacija u ovom ciklusu, a projektu se pridružilo još šest entuzijastičnih volontera/ki. Nakon praznika smo održali prve savjetodavne sastanke u ovoj godini iupoznali novu grupu volontera/ki sa volonterima/kama koji su već dio projekta. To je bila odlična prilika da novi volonteri/ke dobiju neke savjete od kolega, ali i podijele utiske o upoznavanju sa svojom mlađom braćom i sestrama.

Zahvaljujući doniranim kartama, starija i mlađa braća i sestre su imali priliku da nekoliko druženja provedu i u sarajevskim pozorištima. Od septembra do danas gledali su predstave: Dama s kamelijama, Mare Nostrum, Ježeva kućica, Palčica i Odkamena priča. Volonterka Martina i njena mlađa sestra su bile oduševljenje predstavom Odkamena priča, djevojčica je bila vidno uzbuđena, glumci su joj bili zanimljivi i smiješni, a svjetla na sceni su joj djelovala poput čarolije i sa zanimanjem je gledala predstavu do kraja.

Raspust se bliži kraju, naša druženja se nastavljaju uz koju zadaću i objašnjenu lekciju, ali najviše uz osmijehe, razgovore, šetnje i igru . Uskoro će biti održana nova radionica, a možda i neki izlet. O svemu tome pišemo sljedeći put, a dotada puno pozdrava iz snježnog Sarajeva.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *