Volonteri i djeca posjetili Pozorište i kino u Mostaru

Volonteri i djeca posjetili Pozorište i kino u Mostaru

U decembru mjesecu 2016. godine uspješno je završen edukativni programa za novu generaciju volontera projekta “Stariji brat, starija sestra”, koji se već osmu godinu realizuje u Porodičnom centru Mostar. Rad s volonterima i sistemski pristup podržavanja volonterizma, kao važnog društvenog i socijalnog elementa, rezultirao je sticanjem novih znanja,  kompetencija, ličnih potencijala i profesionalnog razvoja volontera, širenje mreže prijatelja i osjećaja solidarnosti.

Januarski hladni dani nisu spriječili volontere i djecu da krenu u svoja prva zajednička druženja. Otkrivanje, upoznavanje čarobnog, veselog i zabavnog dječijeg svijeta kod svojih mlađih sestara i braće, volontere je podsjetilo na dane djetinjstva, pa su s čežnjom iščekivali sljedeći susret. I tako već drugi mjesec, djeca i volonteri, kroz igru, smjeh,  radionice pisanja, crtanja, izgrađuju tople, podržavajuće odnose.

Početkom februara volonteri i djeca posjetili su pozorište i kino u Mostaru. Cilj posjete bio je da djeca razviju odnos prema pozorištu i kinu, kritičko ramišljanje, da upoznaju djecu sa elementima jedne predstave, glumcima, tekstom, važnosti tema kojima se te predstave i filmovi bave.

Nakon toga, oraganizovano je takmičenje djece i volontera u kuglanju.

Važna komponenta u razvoju projekta jesu redovni sastanci volontera s koordinatoricom projekta koji se održavaju jednom sedmično. Na njima se definiše plan aktivnosti za narednu sedmicu, a volonteri iznose prijedloge o uvođenju nekih novih aktivnosti za rad i druženje s djecom. Tako je već u planu izrada čestitki povodom 8. marta.

Do sljedeće vijesti iz Mostara, svim volonterima i djecimo želimo sretne i vesele zajedniče trenutke.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *